img

Jak zapobiegać zaćmie i jej powstawaniu?

Zaćma to choroba, która w pierwszej kolejności dotyka osoby starsze. Ryzyko pojawienia się zaćmy wzrasta wraz z wiekiem – uznaje się, że najbardziej narażone na zachorowanie są osoby po sześćdziesiątce. Niestety zaćma ma charakter postępujący, a jeżeli leczenie nie zostanie podjęte odpowiednio wcześnie, może doprowadzić nawet co całkowitej utraty wzroku. Skoro zaćma jest tak często diagnozowanym schorzeniem, pojawia się pytanie, czy można jej w jakiś sposób zapobiec. Czy możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na tę poważną chorobę?

Jakie są przyczyny powstawania zaćmy?

Aby dowiedzieć się, w jaki sposób możemy uchronić się przed zaćmą, należy najpierw zrozumieć przyczyny jej powstawania. W większości przypadków do pojawienia się zaćmy dochodzi po prostu na drodze starzenia się organizmu. Jednak nie tylko to jest czynnikiem sprzyjającym rozwojowi schorzenia. Wśród powodów powstawania zaćmy można wymienić także:

  • palenie papierosów,

  • stosowanie terapii sterydami,

  • współwystępowanie innych chorób (cukrzycy, jaskry, galaktozemii, retinopatii barwnikowej),

  • urazy,

  • długotrwała ekspozycja na silne promieniowanie ultrafioletowe i podczerwone.

Czy możliwe jest zapobieganie zaćmie i jej powstawaniu?

Chociaż nie ma w pełni skutecznego sposobu zapobiegania zaćmie, istnieją metody pozwalające opóźnić jej powstawanie oraz zminimalizować objawy. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Przyjmowanie witaminy C

Według przeprowadzonych badań, utrzymywanie wysokiego poziomu witaminy C w organizmie może zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaćmy i innych chorób oczu o ponad 60%. Dlatego warto włączyć do swojej diety owoce (przede wszystkim cytrusy) oraz warzywa bogate w witaminę C.

Zdrowy tryb życia

Prowadzenie zdrowego trybu życia może zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu rodzajów chorób. W przypadku zaćmy warto przede wszystkim wyeliminować papierosy i alkohol. Należy także unikać częstego picia mocnej herbaty i kawy, ponieważ przyczyniają się one do przyspieszenia procesów starzenia. Równie ważne jest także zachowanie sprawności fizycznej. Warto dbać o swoją kondycję i prowadzić aktywny tryb życia.

Ograniczenie węglowodanów

Okazuje się, że osoby, których dieta była bogata w węglowodany, trzykrotnie częściej zapadały na choroby oczu. Nie chodzi tu oczywiście o to, by całkowicie wyeliminować je z diety – jest to przecież niemożliwe. Jednak warto zadbać o to, by odpowiednio zbilansować ich ilość. Dieta powinna być także bogata w witaminy E, A i B.

Unikanie promieniowania UV

Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy należy chronić oczy przed intensywnym promieniowaniem UV. Można to zrobić poprzez unikanie intensywnej ekspozycji słonecznej oraz noszenie okularów przeciwsłonecznych z odpowiednimi filtrami.

Utrzymywanie prawidłowej masy ciała

Jedną z chorób, która znacząco zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę, jest cukrzyca. Z kolei cukrzyca najczęściej idzie w parze z otyłością. Dlatego aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaćmy należy starać się o zachowanie prawidłowej wagi.

Zobacz również